Merhabalar,

KKM Melek mi Şeytan mı
KKM üzerine yapılan tartışmalara girmeyip teknik olarak KKM’nin nasıl çalıştığını şurada, şurada ve şurada anlattım.
Tartışma Ege Cansen‘in 31.08.2023 tarihli yazısıyla başladı. “KKM’nin Merkez Bankası’na maliyeti sıfırdır” başlıklı yazı şurada.
Ege Cansen yazısının sonunda “Merkez Bankası’ndan, DTH’den KKM’ye ve KKM’den DTH’ye veya TL’ye geçişteki “özgün yasal” ve “fiili” uygulamayı sayısal örneklerle kamuya (bana değil) açıklamasını rica ediyorum.” dedi.

KKM Maliyeti sıfırdır
Sabah saatlerindeki bu yazıya ilk cevap 09:53 civarında @e507‘den geldi.
Cevabın bir kısmı aşağıdadır.
Hayır sıfır DEĞİLDİR.
E.Cansen gibi madalyonun bir yüzünü, hatta onun da yarısını gösterip bırakmayalım hadi. Bu maliyetin beklenen bir (+) karşılığı var: Döviz spekülasyonunu soğutmak. KKM bedava bir opsiyon olduğu için TL’yi alan kişi gidip döviz almıyor. 2. alternatifte dövize geri gidiş eğilimi daha fazla. Yani ekonomik bir trade-off. KKM karşıtları “böyle bir trade-off yok” demiyor. “Bu yapılan işim kamuya aman aman bir katkısı yok, çünkü bu derin negatif reel faizin getirdiği enflasyon da ayrı bir zarar” diyor.
Niye?
Çünkü bedava verilen opsiyon servetleri artıyor.
Niye?
Çünkü kur baskılandığında TL cinsi varlığı artmaması gereken DTH sahibi ekstra faiz kazanıyor.
Kur düştüğünde üstüne bir de döviz cinsi anaparası artıyor. DTH’ta olsa zarar edecek ama o riski bile yok. Kur arttığında ise anaparası korunuyor. Ne kaybı var? Döviz sürekli hızlı yükselirse, döviz anaparasına faiz alamamış oluyor sadece. Tek olası kaybı bu.
Bu sadece mevduat tarafı. Bir de üstüne kredideki çarpıklık var.
Hepsinin amacı ne? TL faizin artmasından kaçmak.
Niye? Çünkü sağlıklı bir ekonomide büyüme ve istihdamın sadece negatif reel faizle gelmesi isteniyor. Bedava parayla yani. 90’lardaki fahiş faizler veya 2000’lerde aşırı değerlenen TL olmasın diye, bu sefer de ters yöndeki bir yamukluk savunuluyor. Orta noktada hiçbir ara versiyon, farklı senaryo olamazmış gibi.
Kaybeden kim?
Derin negatif reel faizin getirdiği büyük enflasyonu marketlerde, ev ve araba fiyatlarında direkt yaşayan, alım gücü düşen, KKM yapamayan kalan 79 milyon kişi. E.Cansen’in düz mantığı bu detayları niye yakalayamıyor?
Çünkü finansal matematiği 4 işleme dayalı. Ne opsiyonaliteden, ne volatiliteden, ne opsiyon priminden, ne de theta’dan haberdar. Bilmediğiniz koca bir finans evreni olunca, her konuyu 2+2=4 denklemine sıkıştırıyorsunuz. Halbuki o kadar çok “unknown unknown”unuz var ki…
01.09.2023 tarihinde Ensar Yılmaz Hoca tartışmaya katıldı.
KKM’nin maliyeti üzerine Ege Cansen’in ifade ettiklerine karşı aşağıda güzel bir açıklama var. Ben de katkı sunayım istedim, liste halinde yazdım ama Luther’in 95 maddelik tezleri uzunluğunda olmayacak, KKM tezlerim şöyle:+ https://t.co/nrQj5z2xRp
— Ensar Yılmaz (@ensar_yilmazz) September 1, 2023
01.09.2023 tarihi 13:52 itibariyle T. Sabri ÖNCÜ hoca da tartışmaya katıldı.
Ege Cansen’in yazısını okudum. İçinde bir sürü doğru var ama bir sürü de yanlış var. Ege Cansen de para kanalizasyonunu bilmiyor. Çok basit aslında da beyni kirli olduğundan yanlış anlıyor akışı. Ama çıkarımı doğru. TCMB’ye maliyet sıfır. https://t.co/ywNZOaxdHn
— T. Sabri Öncü (@KeloglanBM) September 1, 2023
Tansel Güçlü, 31.08.2023 tarihinde tartışmaya şuradan katıldı.
Ortodoks takıntılar yüzünden KKM’yi hakikaten saatli bombaya çevirip pimini de elleriyle çekiyorlar. Halbuki ne kamuya yüktü (para yaratımıydı), ne enflasyonistti (tüketim çevrimine girmiyordu), ne de servet transferiydi (vade sonunda reel getiri sağlamıyordu). Sorun başka yerde. https://t.co/a5ZEiH9bNL
— Tansel Güçlü (@tanselg83) August 31, 2023
GÜNCELLENECEK
Güncel haberler için bizi takipte kalmayı unutmayın!